Zadania dotyczą witamin. Przed ich ich rozwiązaniem należy przede wszystkim powtórzyć ich nazwy, dawki, oraz skutki ich przedawkowania lub niedoboru.
Wypisz pełne nazwy 4 witamin które rozpuszczają się w tłuszczach.
Witamina A czyli retinol,
witamina D czyli kalcyferol,
witamina E czyli tokoferol,
witamina K czyli filochinon.
witamina D czyli kalcyferol,
witamina E czyli tokoferol,
witamina K czyli filochinon.
Objawem niedoboru której witaminy jest krzywica? Napisz krótko na czym polega ta choroba.
Krzywica jest objawem niedoboru witaminy D. Choroba ta występuje u dzieci i objawia się deformacjami w układzie kostnym. Charakterystycznym przykładem takiej deformacji są łukowato wygięte kości kończyn dolnych.
Objawem niedoboru której witaminy jest choroba beri-beri? Napisz krótko na czym polega ta choroba.
Choroba beri-beri to skutek niedoboru witaminy B1 czyli tiaminy. Choroba ta spowodowana jest nieodpowiednim odżywieniem tkanki nerwowej i mięśniowej. Objawia się m.in. osłabieniem mięśni, uszkodzeniem nerwów, splątaniem psychicznym, niewydolnością serca.
Objawem niedoboru której witaminy jest szkorbut? Napisz krótko na czym polega ta choroba.
Szkorbut jest objawem niedoboru witaminy C. Choroba ta jest spowodowana zaburzeniami syntezy kolagenu. Objawia się samoistnymi krwawieniami, bólem mięśni, słabym gojeniem si ę ran, wypadaniem zębów.
Podaj nazwę witaminy, która jest niezbędna w syntezie kolagenu. Ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę człowieka? A ile wynosi dzienne zapotrzebowanie zająca?
Jest to witamina C czyli kwas askorbinowy. Dzienne zapotrzebowanie człowieka na tą witaminę to około 75-100 mg. Zając natomiast nie potrzebuje tej witaminy z pożywienia, gdyż potrafi ją sobie syntetyzować sam.
Wyjaśnij pojęcia: hiperwitaminoza, awitaminoza.
Hiperwitaminoza jest to schorzenie powstałe w wyniku pojawienia się nadmiernych dawek danej witaminy w organiźmie.
Awitaminoza jest to schorzenie powstałe w wyniku znaczącego niedoboru lub braku danej witaminy w organiźmie.
Awitaminoza jest to schorzenie powstałe w wyniku znaczącego niedoboru lub braku danej witaminy w organiźmie.